Новини

Викладачі СумДПУ набувають досвіду в закордонній процедурі захисту докторської дисертації

У рамках співпраці із відділом науки Білостоцького університетуWydział Nauk o Edukacji Uniwersytetu w Białymstoku (Польща) проф. Семеног О.М. спільно з проф. І.Осадченко, візитовим професором Університету в Білостоку (Польща)  мала честь бути запрошеною  на онлайн-захист докторської дисертації (у польському варіанті – ґабілітації) доктора Anna Młynarczuk-Sokołowska.

Пані А.Млинарчук-Соколовська є стейкхолдером освітніх програм кафедри української мови і літератури СумДПУ, у листопаді 2023 рпроводила для студентів гостьову лекцію "Rozwijanie kompetencji zawodowych nauczycieli w kontekście pracy w środowisku zróżnicowanym kulturowo. З 2014 р. викладачка Білостоцького університету проводила дослідження «Сьогодення польської школи щодо перспективи дітей та молоді із середовища вимушених емігрантів», описувала власний досвід роботи із кримсько-татарськими, а з 2022 р. – переважно, з українськими дітьми та молоддю з родин вимушених емігрантів. Монографія дослідниці за результатами  науково-практичної діяльності визнана найкращим науковим виданням у сфері педагогічних наук у 2022 році в Польщі.

Участь у закордонному захисті докторської дисертації дав можливість ознайомитись із  певними особливостями, цінними для України: автореферати складають 70 сторінок,  оприлюднюються на сайті польською та англійською мовами; і презентація, і запитання до здобувачки стосувалися переважно практичних результатів (де і як зберігаються продукти експериментальної роботи, як з ними можна ознайомитися; яким чином дотримувалися конфіденційності та чинного законодавства щодо оприлюднення результатів роботи з дітьми та молоддю із середовища вимушених емігрантів тощо); опоненти не зачитують свої висновки, бо вони оприлюднені, натомість дисертантці було надано право докладно представити «проблему у проблемі» – прикладну частину дослідження «Професійні компетентності вчителів у контексті роботи у середовищі різноманітної культури».

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад