Новини

Участь представників СумДПУ імені А.С. Макаренка у Міжнародній цифровій антикорупційній конференції

07 грудня представники СумДПУ імені А.С. Макаренка в особі начальника Центру якості освіти Ячменик М.М.; фахівця з питань запобігання та виявленню корупції Бавикіна А.Ю.; викладачів та студентів кафедри Права та методики викладання правознавства взяли участь у Цифровій антикорупційній конференції, організованої  ГО «Антикорупційний штаб» (Київ) та Трансперенсі Інтернешнл Естонія (Таллінн) за фінансової підтримки Європейського Союзу і Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту German Marshall Fund США.

Метою Цифрової антикорупційної конференції стало допомогти громадянському суспільству, яке бореться з корупцією у регіоні (і зокрема в Україні), створити професійну мережу з представниками ІТ-сектору.

Така мережа була б готова спільно інвестувати у цифрові рішення для прозорості, громадського моніторингу, доступу до інформації та громадянських технологій, щоб обмінятися найкращими практиками, баченням проблем, обміркувати шляхи вирішення та навчитися один у одного.

Під час роботи конференції досліджувалися проблеми, пов’язані з корупцією в країнах Центрально-Східної Європи та Східного партнерства, які можна вирішити цифровими засобами вже зараз, а також висвітлювалися позиції учасників щодо того, що може бути зроблено кожною зі сторін у наявних правових та соціальних умовах.

Спікерами виступили: Михайло Федоров – Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України; Атс Кюбарсепп – Голова Бюро щодо боротьби з корупційними злочинами Центральної кримінальної поліції; Моніка Прісакаріу – програмна менеджерка Black Sea Trust for Regional Cooperation; Яніка Мерило – радниця Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації України, бізнес-ангел і керівник компанії ELEKS; Джон Вруші – координатор досліджень у Секретаріаті Трансперенсі Інтернешнл у Берліні; Міхай Фазекаш – науковий директор Інституту урядової прозорості, Будапешт; Антон Порецьков – керуючий партнер та директор RBC Group Україна; Олексій Соболев – виконавчий директор ДП Прозорро. Продажі. Вони піднімали питання: З точки зору державного сектору, приватного сектору, НУО та наукових кіл, як цифрові рішення сприяли боротьбі з корупцією у різних правових та культурних умовах? Як антикорупційні зусилля та дії змінилися в цифровому світі? Чи цифрові інструменти – майбутнє боротьби з корупцією? Які переваги та проблеми використання цифрових засобів? Хто є головною дійовою особою / має вести цифрову боротьбу з корупцією і чому? Якими є інші ролі?

Під час панельної дискусії про міжнародні тенденції та підходи до створення та використання цифрових технологій та боротьби з корупцією Ганнес Асток  (Академія е-урядування, Естонія); Маріна Мхітарян (Секретаріат Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»); Анна Бабінець (Проєкт розслідування корупції та організованої злочинності (OCCPR); Інна Неллес (співзасновниця та експертка, Лабораторія журналістики суспільного інтересу) занурилися в розуміння того, чому рішення працює в одному середовищі, а не в іншому. Як практики розпізнають правильне втручання для вирішення конкретної проблеми корупції чи прозорості? Чи може успішний цифровий інструмент з однієї країни застосуватися в іншому регіоні або країні? І як можна визначити історії успіху? 

Учасникам було продемонстровано наявні інноваційні рішення для боротьби з корупцією.

У заключній дискусії взяли участь: Антон Порецьков – керуючий партнер та директор RBC Group Ukraine, Олександр Михальчук – директор з хмарних та DevOps сервісів компанії SoftServe, Євгенія Клепа – виконавча директорка 1991 Open Data Incubator, Моніка Прісакаріу – програмна менеджерка Black Sea Trust for Regional Cooperation, Діна Нарежнева – менеджерка програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», Катерина Оніліогву – міжнародна експертка у сфері відкритих даних, EU4Digital Ukraine.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад