Новини

СумДПУ разом із Coursera

В червні 2022 року Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка отримав можливість безкоштовного використання бази освітніх курсів Coursera. Coursera – це освітня міжнародна платформа, яка пропонує відкриті онлайн-курси від провідних університетів світу.

Під час спеціального вебінару «Використання освітніх онлайн-платформ для університетів: Coursera», організованого Міністерством освіти і науки України та “Coursera for Campus”, представники СумДПУ імені А.С. Макаренка отримали інформацію про можливості використання онлайн-курсів для ефективної організації навчального процесу.

Як зазначила представниця “Coursera” Г. БАЛЬСЕВІЧЮТЕ, в рамках даної співпраці українські заклади фахової передвищої і вищої освіти та їх здобувачі отримали доступ до 5200 курсів та 2200 проєктів.

Юрій ЗУБАНЬ, голова навчально-методичної підкомісії з дистанційного навчання МОН України, окреслив технічні аспекти організації навчання на базі платформи Coursera, зокрема щодо:

  • ролей уповноважених осіб від закладу у керуванні процесами реєстрації, супроводу діяльності на платформі, моніторингу результатів навчання;
  • отримання доступу до курсів через електронну пошту офіційного домену закладу освіти та можливість запису на курси з будь-якої пошти за персональним запрошенням від уповноваженої особи;
  • можливі підходи та моделі впровадження відкритих онлайн-курсів в освітні програми;
  • створення “програми закладу освіти” на платформі Coursera, що представляє собою окрему спільноту де можна формувати напрямки курсів.

Олена ЄРЕМЕНКО, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості освіти (НАЗЯВО), наголосила про підтримку впровадження відкритих онлайн-курсів в освітні програми закладів освіти та зазначила, що чим більше освітня програма буде містити в собі різноманітні курси, тим більш гнучкою та актуальною вона буде, що лише збільшить привабливість такої ОП та сучасність навчального закладу в цілому. До того ж практика застосування в ОП онлайн-курсів дозволяє відповідати сучасним запитам роботодавців, які висувають значні вимоги не лише до якості знань випускників, а й до їх “soft skills”. Онлайн-курс як елемент формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача вищої освіти - добрий показник якості освіти у ЗВО. Для викладача онлайн-курси - можливість професійного зростання та удосконалення, а для закладу освіти - спосіб підвищення якості складу НПП. Як підсумувала пані Олена, онлайн-курси - “найкраща можливість для розвитку здобувача, викладача, освітнього компонента та освітньої програми”, хоча і відмітила про необхідність “грамотного” їх використання.

Наразі наказом МОН від 08.02.2022 року №130 «Про затвердження Порядку визнання у вищій і фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти» нормативно закріплено одну з можливих форм застосування відкритих онлайн-курсів — визнання результатів їх проходження. В нашому університеті також прийнято відповідне “Положення…”

Запис вебінару - https://www.youtube.com/watch?v=J-0Qzvfu5FU

Програма СумДПУ на Coursera наразі вже активована (посилання)

Із пропозиціями щодо запису на курси Coursera звертайтесь до фахівців Лабораторії дистанційного навчання СумДПУ (ауд. 226).

coursera2022 8859f

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад