Новини

Лінгвістична експертиза власних назв у документах (майстер-клас для студентів-філологів, учнів-слухачів МАН)

9 листопада, у День української писемності та мови, у межах V Міжнародної науково-практичної конференції студентів, магістрантів, аспірантів «Філологія, лінгводидактика, професійна комунікація в науковому дискурсі», відбувся майстер-клас «Лінгвістична експертиза власних назв у документах», модератором якого стала Вікторія Василівна Герман, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури.

До заходу долучилися також Надія Іванівна Кириленко, кандидат філологічних наук, доцент, заступник декана факультету іноземної та слов’янської філології, Олена Миколаївна Семеног, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури, Олена Павлівна Кумеда, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури.

Серед учасників майстер-класу – студенти-бакалаври, магістранти СумДПУ імені А.С. Макаренка, учні-члени Малої академії наук України (Сумське відділення, секція «українська мова»).

Вікторія Василівна підготувала цікавий та актуальний матеріал, у ході дослідження якого учасники майстер-класу з’ясували найпоширеніші причини допущення помилок у документах, витлумачили поняття «лінгвістична експертиза» та особливості її проведення, ознайомилися з компетентними висновками експертизи та лінгвістичною довідкою про написання конкретних прізвищ.

Модератор заходу презентувала наукові джерела, із якими необхідно працювати під час проведення лінгвістичної експертизи та запропонувала учасникам самостійно здійснити науково-пошукову діяльність, зафіксувавши результати досліджень в авторських лінгвістичних довідках.

Під час проведення майстер-класу панувала дружня та затишна атмосфера, що уможливило високу продуктивність та результативність даного заходу. Діалог відбувся!

Учасники майстер-класу під головуванням модератора В.В. Герман також взяли участь у написанні радіодиктанту національної єдності. Цьогоріч диктором став Юрій Андрухович, сучасний український письменник, який презентував усій країні авторський текст на осінню тематику. Упевнені, що студенти показали високий рівень знань володіння рідної мовою!

Таким чином, дев’ятий день листопада був насичений любов’ю та повагою до рідного слова. Оберігайте українське слово та пам’ятайте настанову Максима Рильського: «Як парость виноградної лози, плекайте мову. Пильно й ненастанно політь бур’ян. Чистіша від сльози Вона хай буде».

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад