Новини

Культура пам’яті та громадянська освіта на уроках німецької мови

27 грудня 2021 р. за підтримки Europäische Akademie Berlin e.V. було проведено семінар "Культура пам’яті та громадянська освіта на уроках німецької мови", в якому взяли участь 14 вчителів та викладачів закладів вищої освіти м. Сум та Сумської області (м. Охтирка та м. Ромни).

Референти семінару Марія Сушко-Безденежних (СумДУ, м. Суми), Інна Лазоренко (Роменський ліцей №1 ім. П.І. Калнишевського Роменської міської ради Сумської області, м. Ромни) та Наталія Шевцова (СДПУ ім. А.С. Макаренка, м. Суми) продемонстрували можливості розкриття тем Голокосту та Другої світової війни на уроках німецької мови.

У змісті семінару були представлені майстеркласи «Schwarze Milch der Frühe»: інтерпретація вірша Пауля Целана як введення до теми «Голокост у часи Другої світовій війні» та «Спогади про Другу світову війну в сьогоднішній Німеччині: меморіали жертвам нацизму як наратив каяття та дебати навколо музею Берлін-Карлсхорст (Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst)» (референтка – Марія Сушко-Безденежних), «Історія в текстах, фото та цифрах: міждисциплінарний підхід у викладанні (референтка – Інна Лазоренко, «Didaktisierung authentischer Materialien zur politischen Bildung für den Einsatz im DaF-Unterricht: methodische Ansätze» (референтка – Наталія Шевцова).

На семінарі було розглянуто історичні, політичні та соціальні аспекти громадянської освіти у сучасній Німеччини та в Україні. Учасники дізналися, як адаптувати автентичні німецькомовні матеріали з громадянської освіти для уроків з німецької мови в українських реаліях та реалізовувати наскрізну змістову лінію «Громадянська відповідальність» в умовах провадження реформи Нова українська школа.

Учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації в обсязі 8 годин.

Дякуємо організаторам, референтам та учасникам за дружню атмосферу кооперації та співпрацю! Чекаємо на нові зустрічі!

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад