Новини

Готуємося до впровадження в освітній процес ЗЗСО нового інтегрованого курсу «Пізнаємо природу»

З вересня 2022 року вступає в дію Державний стандарт базової освіти, за яким навчатимуться учні Нової української школи.

У 5-х класах закладів загальної середньої освіти буде вивчатися інтегрований курс з Природничої освітньої галузі. Автором однієї модельної програми «Пізнаємо природу» є Тетяна Валеріївна Коршевнюк, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу біологічної, хімічної та фізичної освіти Інституту педагогіки НАПН України.

17 травня 2022 року в рамках роботи Ресурсного центру розвитку природничої освіти, що працює на природничо-географічному факультеті СумДПУ імені А.С. Макаренка відбулася гостьова лекція всеукраїнського масштабу. На лекцію з теми: «Зміст і реалізація інтегрованого курсу «Пізнаємо природу»» зібралося 100 слухачів з різних куточків України (більше платформа Zoom не вмістила). Були присутні здобувачі освіти другого (магістерського) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Біологія та здоров'я людини), 014 Середня освіта (Географія), 014 Середня освіта (Хімія), 091 Біологія денної та заочної форм навчання, науковці Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Рівненського державного гуманітарного університету, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, вчителі м. Суми, Сумської області та України, консультант ЦПРПП Сумської міської ради.

На лекції Тетяна Валеріївна розкрила особливості модельної навчальної програми інтегрованого курсу «Пізнаємо природу» у 5-6 класах, охарактеризувала структуру і зміст підручника «Пізнаємо природу» для 5 класу та методичні орієнтири вивчення інтегрованого курсу.

Лекторка детально познайомила із структурою підручника «Пізнаємо природу», який написаний спільно із академіком НАПН України, професоркою, доктором педагогічних наук, заслуженим працівником освіти України Ольгою Григорівною Ярошенко. Основними «родзинками» даного підручника є міжгалузева, міжтемна і внутрішньотемна інтеграція змісту; дитиноцентризм: цікаво, доступно, корисно; діяльнісний характер змісту підпорядкований формуванню компетентностей; різноформатність і функціональність ілюстрацій; лаконічність і невеликий обсяг теоретичного матеріалу; акцент на формувальному оцінюванні.

У обговоренні майбутніх учителів даного інтегрованого курсу цікавили питання методичного забезпечення та доступу до електронної версії усього комплекту.

Щиро дякуємо вельмишановній Тетяні Валеріївні на наукову, змістовну, ґрунтовну лекцію та за вклад, який вона здійснює у розвиток української методики навчання біології і природознавства.

З повним змістом презентації до лекції можна ознайомитися за посиланням - https://pgf.sspu.edu.ua/images/2022/docs/1705_lekciya__korshevnyuk_tv__ab495.pdf

Разом наближуємо ПЕРЕМОГУ! Все буде Україна!

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад