Новини

Естонсько-український хакатон «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультативних центрів туризму»

Представники кафедр загальної та регіональної географії і бізнес-економіки та адміністрування стали співорганізаторами естонсько-українського хакатону «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультативних центрів туризму».

1 грудня 2023 року Сумщина приймала мандрівний хакатон, що проходив у рамках проєкту «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультаційних центрів туризму» за сприяння Талліннського університету, Естонської асоціації сільського туризму та Естонського центру міжнародного розвитку спільно з українськими організаціями.

Координатором проєкту є Март РЕЙМАНН (Mart Reimann) − амбасадор України закордоном, науковий співробітник центру досліджень культури і Талліннського університету.

До реалізації цього проєкту залучені Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Житомирська, Київська та Черкаська області. Його мета – сприяти диверсифікації сільської економіки та популяризації сільського туризму у прифронтових громадах і пошуку нових організаційних форм консолідації громадських, наукових і підприємницьких ініціатив, які спрямовані на забезпечення економічного зростання у повоєнний час. Головним завдання є розробка концепції мережі громадських туристично- консультаційних центрів на базі членів ГО «Спілка сільського зеленого туризму України»  з урахуванням кращих практик диверсифікації сільського життя з Європейського Союзу.

Від СумДПУ імені А.С. Макаренка організаторами заходу стали викладачі кафедри загальної та регіональної географії Олеся КОРНУС, Анатолій КОРНУС та Олена ДАНИЛЬЧЕНКО і кафедри бізнес-економіки та адміністрування Віталій ОМЕЛЬЯНЕНКО. Серед співорганізаторів заходу були Наталя ВЕНГЕРСЬКА (DIRUT - Jean Monnet Module, ЗНУ, м. Запоріжжя), Юрій ГЛАДЕНКО (Департамент культури, туризму та релігій СОДА, м. Суми), Валентина ХОЛОДОК (ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму», м. Харків) та інші партнери. Місцем проведення стали садиба сільського (зеленого) туризму «Старий млин» Ольги ПРОКОПЧЕНКО  (смт. Недригайлів, Сумська область) та Недригайлівський районний центр зайнятості.

Хакатон передбачав серію тренінгову програму, що містила «мозкові штурми» та креативні завдання  задля виявлення потреб та проблем на шляху до диверсифікації, а також пошук шляхів розв'язання проблем і подолання викликів: локальний, регіональний, національний та міжнародний рівень. До заходу долучилися однодумці, які намагаються розвивати сільську економіку на Сумщині. Серед них були представники територіальних громад, бізнесмени, власники сільських садиб, музеєзнавці, краєзнавці, науковці, громадські організації та інші, які разом обговорювали власний досвід ведення бізнесу, проблеми і пропонували шляхи диверсифікації економіки сільських територій Сумської області через можливості спільної співпраці.  

Практичні результати хакатону стануть основою для розробки тренінгової програми підготовки консультантів з диверсифікації сільської економіки та  будуть інтегровані у нові навчальні курси закладів вищої освіти у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Житомирській, Київській областях.

Щира подяка керівництву університету проректору з науково-педагогічної (наукової) роботи д. е. н., професору Ользі КУДРІНІЙ та декану природничо-географічного факультету Людмилі МІРОНЕЦЬ за сприяння та підтримку в організації хакатону і Марту РЕЙМАННУ, який зібрав усі зацікавлені сторони для участі в проєкті!

Дякуємо всім учасникам хакатону за цікавий досвід, корисні ідеї та нові напрацювання!

Сумщина передає естафету в проведенні наступного хакатону Київщині та Черкащині! Бажаємо незабутніх емоцій, нових цікавих напрацювань, обміну думками та корисних ідей задля розвитку сільської економіки в Україні.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад