Новини

Реалізація грантового проєкту "МЕДІА & Капсули" в контексті міжрегіонального науково-дослідницького партнерства

19 січня 2022 року на засіданні вченої ради КЗВО «Луцький педагогічний коледж» було представлено результати дослідно-експериментальної роботи коледжу та Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, що здійснюється відповідно до угоди про науково-методичну співпрацю.

Доповідали Ольга Фаст, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Кафедра філології КЗВО "Луцький педагогічний коледж" Волинської облради, та О.Семеног, завідувачка Кафедра української мови і літератури СумДПУ імені А.С.Макаренка.

Основні завдання співпраці: 1) здійснення експериментальної роботи з метою професійного розвитку викладачів у межах діяльності Ресурсного центру професійного розвитку учителя української мови і літератури; 2) партнерство в реалізації грантових освітніх проєктів.

У межах співпраці за проєктом «МЕДІА&КАПСУЛИ» студенти беруть участь у наповненні освітнім матеріалом компетентностей за методологією ІREX: “Медіаграмотність», «Критичне мислення», «Соціальна толерантність», «Стійкість до впливів, фактчекінг», «Інформаційна грамотність», «Цифрова безпека», «Візуальна грамотність», «Інноваційність, розвиток креативності». Кожна капсула охоплює текст (монографії, статті, презентації виступів, лінки на новини, фото, відео, аудіо та ін.); терміни; практичний блок (вправи, завдання для гурткової роботи ). Потребу капсули «Якісний медіатекст: зміст, методика створення, редагування» обѓрунтовуємо результатами міжнародного дослідження PISA стосовно читацької грамотності (2018).

Ураховуємо методи медіамоніторингу (передбачає паспортизацію слів, що актуальні для укладання функціональних словників медіасфери); опитування, медіаспостереження, моніторинг інформації, метод критичного аналізу медійного продукту. Дотримуємось таких принципів, як принцип особистісного розвитку, інтерактивності, візуалізації, міждисциплінарної інтеграції, текстоцентризму, естетичної вартісності медіатекстів, розвитку критичного мислення.

Історія успіху проєкту полягає в тому, що до партнерської взаємодії долучились фахівці Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України. Доповідала про співпрацю Мирослава Вовк, завідувачка відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту.

Проєкт «МЕДІА&КАПСУЛИ» є складником міжнародного проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад