Новини

Гостьова лекція професора СумДПУ в межах форуму «Українська мова як маркер національної ідентичності: від традицій до сучасності»

У Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного упродовж 16-23 квітня 2024 року проходить форумі Мовний  арсенал «Українська мова як маркер національної ідентичності: від традицій до сучасності».

Захід організований мовним омбудсменом університету Тетяною ШАРОВОЮ за підтримки ректора ТДАТУ Сергія КЮРЧЕВА. Програмою форуму передбачено лекції «Гостьовий професор» Вищої школи педагогічної майстерності.

У відкритті  форуму взяв участь  Уповноважений із захисту державної мови. Тарас КРЕМІНЬ наголосив на винятковому значенні заходів із розвитку й популяризації української мови у протистоянні лінгвоциду на окупованих територіях, окреслив  нормативні документи, які регулюють мовні процеси на рівні держави, ознайомив із найновішими виданнями України, присвяченими дослідженням цих процесів у діахронічному та синхронічному вимірах.

Спікеркою першого дня Мовного арсеналу виступила Олена СЕМЕНОГ – д.пед.н., професор, завідувач кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка  «Культуромовна особистість молоді у проєкції розвитку на засадах інфомедійної грамотності». У своїй доповіді спікерка торкнулась таких важливих сучасного функціонування української мови, як роль у національній самоідентифікації, інфомедійна грамотність, лінгвоцид та засоби його подолання. Разом із Наталією ПОНОМАРЕНКО, д-ром філософії, асистентом кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, медіатренеркою спікерка розвінчувала найвідоміші фейки, пов’язані з мовним питанням, а також презентувала відео-, аудіо- та друковані проєкти здобувачів освітніх закладів різного рівня у м. Суми та в регіоні: «Відомі невідомі Суми», «Мовний форпост Сумщини» та ін.

Доєднались до лекції понад 200 учасників: науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти з різних регіонів України: Василівського, Оріхівського, Новокаховського, Мелітопольського фахових коледжів, Уманського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Т.Г. Шевченка, викладачі й здобувачі освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

За матеріалами: http://www.tsatu.edu.ua

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад